Jeans och märkeskläder

märkeskläderHur många par jeans äger du? Säkert flera, eller hur? De flesta gör det, det är kanske världens vanligaste plagg. Jeans kräver egentligen ingen presentation, men om vi ska vara lite formella ändå.

Vad ordet jeans kommer från är lite oklart men en teori är de sjömän från Genua som på amerikansk slang kallades just jeans. Så småningom började begreppet beteckna den typ byxor som sjömännen bar. Kanske så inspirerades de första jeanstillverkarna av dessa sjömän.

Vad kännetecknar då ett par jeans. Jo att det är slitstarka byxor av denimtyg och nitar som förstärks av sömmar för att tåla stor påfrestning. Numera finns även jeans i andra former än byxor, t.ex jackor och kjolor.

Historien om jeans börjar i San Francisco 1872. Namnet på den första skräddaren känner du till, Levi Strauss. Tillsammans med Jacob Davis, som faktiskt var den som fick originalidén, ansökte dom om patent för byxan och det beviljades ett år senare. Tack vare finansiering från Levi Strauss blev det möjligt att starta produktionen.

Från början var jeans bruna och dessa blev snabbt populära bland guldgrävare, cowboys och andra arbetare som krävde slitstarka byxor. Byxorna gick under namnet Levi’s och märket har varit världsledande sedan dess. I europa benämndes byxorna inte som jeans förrän 1930-talet och ingen produktion skedde i Europa förrän 1948.

Numera finns det mängder av olika märkesjeans. Precis som alla andra märkeskläder så finns det olika modeller, priser och utseenden. Är du nyfiken på jeans eller märkeskläder så finns butiken Blue Co som säljer märkeskläder online.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *