Ska man jobba hemifrån?

jobba hemifrån

 

Att jobba hemifrån har båda sina fördelar och sina nackdelar. Olika dagar kan fördelarna visa sig vara väldigt fördelaktiga medan andra dagar är de fördelarna inte någon match för de nackdelar som just den dagen visar sig vara enorma nackdelar. Det är klassiskt att drömma om att kunna arbeta hemifrån. De som gör just detta känner igen det. ”Åh, tänk att kunna sitta hemma i soffan och arbeta. Utan att bry sig om hur man ser ut eller vad man har på sig. Och kunna laga sin lunch hemma i köket. Dessutom slippa ta sig långa sträckor på morgonen. Det hade varit fantastiskt!”. Men just så enkelt är det alltså inte. Många vittnar om stora fördelar men också stora nackdelar. Hur är det egentligen?

Fördelar

Att helt kunna styra sin arbetsdag är givetvis en fördel och något de allra flesta tycker om. Arbetet blir väldigt flexibelt. Du behöver inte heller anpassa dig efter någon annan (de vill säga om du inte har vissa tider då du behöver göra vissa arbetsuppgifter, detta är naturligtvis mycket möjligt). Detta betyder att du kan byta från arbete till fritid lite när du känner för det. Ringer någon gammal kompis som du gärna vill prata med mitt under arbetsdagen är detta inget problem. Du slipper störande moment och händelser som kan ske på arbetsplatser. Du kan arbeta ostört och slippa ha en chef som iakttar allt du gör och inte gör.

Något annat som absolut får ses som en fördel är att man slipper transport från och till arbetsplatsen. Detta spara in både på din tid och på dina pengar. Dessutom minskar du påverkan på miljön, om du hade åkt bil eller annan transport med utsläpp. En annan detalj som gör att du sparar mer pengar är luncherna. Det är mycket billigare att laga sin egen lunch än att äta ute.

Nackdelar 

Är du ingen disciplinerad människa kommer du att stöta på problem med att jobba hemifrån. När ingen ser vad du gör är det lätt att helt enkelt göra det du tycker är roligt istället för att arbeta. Det är verkligen många saker som kan distrahera dig hemma, saker som behöver göras och saker som är roligare att göra. Utan disciplin kommer du att stöta på stora problem och falla för minsta frestelse. Den där chefen som iakttar vad du gör kanske inte bara är en dålig sak? Ibland behöver vi någon som ser till att vi gör vårt bästa och kämpar vidare med arbetet.

Hur mysigt det en kan låta med att arbeta i pyjamas så är detta kanske inte det bästa sättet att ta sig an arbetsdagen hemifrån. Att arbeta i sitt hem tillverkar en krock i vår hjärna, speciellt om arbetet är av sådan karaktär att det inte går att kombinera med privatlivet överhuvudtaget. Att ha rutiner och att ta på sig arbetskläder kan vara ett mycket smart drag för att berätta för hjärnan att nu arbetar jag och kan spendera tid på privata saker. På det sättet dras en gräns mellan arbete och privatliv. Att det behöver städas, diskas och en massa andra saker i hemmet får inte ta din uppmärksamhet under arbetstiden.

Visst kan det vara skönt att slippa alla jobbiga kollegor och deras underliga problem, men att jobba hemifrån varje dag kan skapa en känsla av ensamhet. Utan gemenskap på andra håll i privatlivet kan detta bli ett stort problem som kan komma att påverka både ditt arbetsliv och ditt privatliv. Något som kan påverkas direkt är dina arbetstimmar. Att jobba hemifrån medför ofta att fasta tider försvinner. Risken finns att du hamnar i ett läge då du arbetar alldeles för mycket eller alldeles för lite

Blandade känslor

I slutändan handlar det om människor vilket betyder att en person älskar att jobba hemifrån. Denne presterar bättre och mår bättre av det. En annan klarar inte alls av det och lyckas inte slutföra någonting, knappt att komma upp ur sängen. De flesta hamnar någonstans mitt emellan dessa extremer. Kanske det bästa hade varit en kombination mellan att jobba hemifrån och att jobba på en arbetsplats? Några dagar där och några dagar hemma?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *