Lär känna tyget i dina skjortor

Eton Skjortor

Tyget i skjortor

Skjortor som skjortor är lätt att tänka för den som mest ser kläder som något onödigt ont som ska tvättas någon gång ibland. Men för klädkonnässören är de olika materialen i olika skjortor något alldeles extravagant, en källa till hängivenhet och passion. Sedan finns naturligtvis gruppen som befinner sig mittemellan, som faktiskt bryr sig om sina kläder och vad en ska ha på sig – utan att för den sakens skull hålla reda på trådlängder och tjocklekar. Tillhör du den sista gruppen? Då är det här för dig.

Att välja skjorta är inte helt enkelt, det finns mängder med olika tyger att välja mellan – var och en med sin egen unika egenskap. Det är lätt att bli snurrig när skjortor kommer på tal och samtalsämnen snöar in på twill, poplin, oxford och andra vävtekniker. Och då ska vi inte ens tala om vilket material plagget är tillverkat i.

Men vävteknikerna är det mest intressanta här. Materialet i skjortor är ofta bomull, och den egyptiska och peruanska är ofta omtalad. Utöver detta förekommer ett antal olika vävtekniker som var och en ger sin unika känsla och finish i tyget.

Poplin

Kännetecknande för skjortor i poplin-tyg är den mycket finribbade känslan i tyget. Anledningen är att varpen – de längsgående trådarna i tyget – är placerade dubbelt så tätt som väften. Det här ger en närmast helt slät yta som lämpar sig mycket bra för tunna skjortor.

Twill

Skjortor som är tillverkade i twill ger en känsla av ett diagonalt mönster i tyget. Twill kännetecknas av sin närmast oemotståndliga mjukhet, vilket lämpar sig fantastiskt i businesskjortor. Twill har också egenskapen att vara mycket lättskött, vilket förvisso inte alltid är att likställa med skrynkelfritt, även om det många gånger är vad de faktiskt kan användas som.

Oxford

Oxfordskjortan är sannolikt den absoluta preppyfavoriten. Med ett lite grövre tyg ger skjortan ett lite mer avslappnat intryck än sina syskon poplin och twill. Inte sällan förekommer oxford i kombination med button down-krage, vilket har blivit närmast standard på Ivy League-universiteten på den amerikanska östkusten. Skjortor i oxford är generellt väldigt slitstarka tack vare sin vävmetod där två garn vävs parallellt i varpen och väften består av ett tyngre garn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *